Chorwacja - Portal podróżniczy

Kuchnia chorwacka - odkryj smaki Istrii

Oliwa z oliwek z regionu Istria w Chorwacji

Kuchnia chorwacka oliwą stoi! W większości daniach, a nawet deserach, wykorzystywana jest lokalna oliwa. Na Istrii uprawa oliwek ma bogatą historię, rosną tu bardzo wiekowe drzewa. Półwysep Istria charakteryzuje się idealnymi warunkami glebowymi i klimatycznymi odpowiednimi do uprawy drzew oliwnych, ma to ogromny wpływ na smak i jakość oliwy.

Kuchnia chorwacka - istryjska oliwa z oliwek

Większość oliwy z oliwek produkowanych na Istrii jest organiczna, gleba wolna jest tu od nawozów sztucznych i pestycydów.
Oliwa z Istrii uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Zdobyła wiele prestiżowych nagród, a region półwyspu został uznany za jeden z najlepszych pod względem uprawy drzew oliwnych na świecie.
Znajdziemy tu wielu producentów, którzy mają ogromne doświadczenie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Większość oliwek zbierana i sortowana jest ręcznie, co przekłada się na jakość końcowego produktu. Lokalna metoda zbiorów i tłoczenia oliwy z oliwek daje niesamowite walory smakowe. W zależności od gatunku drzew, oliwa będzie mieć aromaty bardziej pikantne czy kwiatowe.
Popularne są wycieczki szlakami oliwy z oliwek, lokalni producenci chętnie goszczą u siebie turystów oferując degustację i przybliżając historię z tym związaną. Powstają również specjalistyczne sklepy oferujące oliwę i wyroby z oliwy.

W okolicach miejscowości Vodnjan powstał sklep Oleum Maris - Olive Oil.
Oleum viride Belić – to jedna z najlepszych oliw z oliwek produkowanych na półwyspie Istria. W gajach oliwnych z regionów Fažana, Galižana i Peroj rodzina Belić uprawia i tłoczy jedną z najlepszych oliw.

Czytaj dalej: Istryjska Oliwa z oliwek 

Trufle - tajemnicze grzyby z Istrii

Trufle - te tajemnicze grzyby znajdziemy w centralnej Istrii, wybierając się na ich poszukiwanie mamy możliwość odkrycia starych miasteczek i wsi. Znanym obszarem na którym występują trufle są okolice średniowiecznego Motovun. Motovun jest niepisaną stolicą tego niezwykłego grzyba. W tym uroczym miasteczku znajdziemy restauracje i sklepik specjalizujące się w daniach i przetworach z trufli.

Trufla biała z Istrii w kuchni chorwackiej

Samemu nie łatwo je znaleźć, rosną pod ziemią w korzeniach drzew, do ich poszukiwań mieszkańcy Istrii wykorzystują specjalnie szkolone psy. Organizują również wspólne poszukiwania z turystami, których zabierają w miejsca tylko im znane i urodzajne w te wyjątkowe grzyby. Na Istrii występują oba gatunki: trufla biała i trufla czarna. Trufla biała jest bardziej ceniona przez smakoszy, ale oba rodzaje grzybów są wspaniałe i mają niezwykłe walory smakowe.

Typowymi daniami są makaron fuzi z truflami, omlet z truflami i oczywiście pizza z truflami. Trufle podawane są z kawałkiem sera. Aromatyzuje się nimi rownież oliwę. Warto spróbować lodów truflowych.

Czytaj dalej: Trufle z Istrii 

Kuchnia chorwacka i istarski prsut

Istarski prsut to rodzaj szynki pochodzącej z Istrii w Chorwacji. Jest to produkt, który posiada oznaczenie geograficzne chronione w Unii Europejskiej, co oznacza, że jego produkcja musi spełniać określone wymagania jakościowe oraz tradycyjne metody produkcji.

Kuchnia chorwacka - szynka z Istrii

Proces wytwarzania Istarskiego prsutu rozpoczyna się od wybrania odpowiednich wieprzowin, które muszą spełniać surowe wymagania jakościowe. Następnie mięso jest solone i pozostawione na kilka dni. Po tym czasie mięso jest dokładnie spłukiwane i suszone.

Kolejnym etapem jest wędzenie szynki przez około dwa tygodnie, przy użyciu drewnianych płonących w piecu gałęzi drzew owocowych. Proces wędzenia jest bardzo ważny i decyduje o smaku i aromacie szynki.

Po wędzeniu, szynka jest dojrzewa przez około 12-18 miesięcy. Podczas dojrzewania szynka jest regularnie smarowana oliwą z oliwek, co wpływa na jej smak i konsystencję.

Gotowa szynka istarski prsut ma charakterystyczną ciemno-czerwoną barwę oraz małe białe punkciki na powierzchni, które są wynikiem krystalizacji soli. Ma intensywny, wyrazisty smak oraz aromat, który w połączeniu z wspaniałym krajobrazem Istrii tworzy niezapomniane doznania kulinarne.

Czytaj dalej: Istarski prsut 

Sery z Istrii w kuchni chorwackiej

Sery z Istrii

Kuchnia chorwacka to również Sery z Istrii. To wspaniałe produkty, które zasługują na uwagę każdego miłośnika serów. To nie tylko pyszne, ale również zdrowe i odzwierciedlające bogactwo kultury i tradycji regionu. W Istrii znajdziemy różnorodne sery, takie jak istarski sir, kozji sir czy truffle cheese, które doskonale komponują się z lokalnymi winami i potrawami. Jeśli planujesz wakacje w Chorwacji, koniecznie spróbuj serów z Istrii i daj się oczarować ich smakiem i aromatem. Sery mają niesamowity smak i aromat, wyraźnie czuć w nich aromat ziół i kwiatów. Zwierzęta pasą się na świeżym powietrzu i wdychają morskie powietrze. Ich dieta poza trawą, urozmaicona jest o dziko rosnące zioła. Znajdziemy tam oryginalne sery wzbogacane winem czy truflami.

Czytaj dalej: Sery z Istrii

Fritole - mini pączki

Fritole - mini pączki w kuchni z Chorwacji

Kuchnia chorwacka to także Fritole z Istrii. Fritole to słodkie ciastka. Są one tradycyjnym daniem i popularnym deserem w regionie. Składają się z drożdżowego ciasta z dodatkiem skórki pomarańczowej i rumu, smażonego w oleju i posypanego cukrem pudrem. Fritole z Istrii mają miękki wewnętrzny rdzeń i chrupiącą skórkę na zewnątrz, co daje im charakterystyczny smak i teksturę. Są idealne jako przekąska lub deser, zwłaszcza w towarzystwie kawy lub herbaty.

Tradycyjnie fritole z Istrii są przygotowywane z okazji karnawału lub innych świąt i uroczystości. Można je znaleźć w restauracjach i kawiarniach w całym regionie, ale można je także przygotować w domu.

Przygotowanie fritoli wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale jest łatwe do wykonania, jeśli ma się podstawowe umiejętności wypieku. Składniki do ich przygotowania są łatwo dostępne i niedrogie, a sam proces składa się z kilku prostych kroków.

Fritole z Istrii są smaczne na ciepło, ale można je także zamrozić i podgrzać przed podaniem. Chociaż to przede wszystkim regionalna specjalność, można spróbować znaleźć je także poza regionem, w miejscach oferujących kuchnię regionalną lub specjalności z całego świata.

Mule na Buzaru - małże w kuchni chorwackiej

Małże w kuchni chorwackiej - Mule na Buzaru

Mule na Buzaru czyli małże gotowane we własnym sosie z dodatkiem oliwy, czosnku, pietruszki i wina. Często całość zagęszczana jest okruchami chleba. Podawane z makaronem lub pieczywem. Danie jest lekkie i łatwe w przyrządzeniu, podawane w większości istryjskich restauracji.
To tradycyjne chorwackie danie rybne cieszy się dużą popularnością w regionie. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny przepis jest idealny na letnie wieczory na tarasie lub romantyczne kolacje w domu.

Czytaj dalej: Mule na Buzaru
Oliwa z oliwek z regionu Istria w Chorwacji
  • Autor: Redakcja
  • Aktualizacja: 2025-01-09
  • Dodaj komentarz (0)
 

Może Cię zainteresuje

Pozostaw komentarz

Odpowiadasz użytkownikowi:Anuluj

Captcha