Motovun Chorwacja - toskański klimat Istrii
Nazwa Motovun wywodzi się z języka celtyckiego i oznacza miasto w górach. Motovun położony jest w środkowej Istrii, a jego początki sięgają czasów starożytnych. Na szczycie stromego wzgórza zachowało się średniowieczne miasteczko zbudowane jako fort obronny. Średniowieczny Motovun zbudowany jest na miejscu prehistorycznego grodu, na wzniesieniu, które dominuje nad doliną rzeki Mirna. Miasteczko jest specyficzne ze względu na zachowanie oryginalnych struktur, które zostały w niewielkim stopniu zmienione przez współczesny rozwój.
Z murów miasta rozciąga się spektakularny widok na winnice, gaje oliwne, dolinę rzeki Mirny i Las św. Marka. Turyści mogą spacerować średniowiecznymi uliczkami, podziwiać widoki, lub po prostu przysiąść w jednej z restauracji przy murach miejskich. Miasteczko jest małe, wszystko co trzeba zobaczyć znajduje się blisko. Klimat i widoki przypominają atmosferą toskańskie miasteczka: stare domy, wąskie uliczki i małe knajpki.
Wszechobecny zapach trufli
Wzgórze Motovun otoczone jest lasem św. Marka, występują tam przede wszystkim drzewa liściaste. Główną odmianą drzew rosnących w tym lesie jest dąb szypułkowy. Jest to największe na świecie naturalne siedlisko trufli białej. W mieście wszechobecny jest zapach trufli, na każdym kroku znajdziemy lokal lub sklep, gdzie możemy spróbować pasty truflowej lub dań z truflą w roli głównej. Ceny nie są niskie, lecz warto spróbować. We wspomnianym lesie organizowane są wycieczki dla chętnych poszukiwaczy trufli. Profesjonalni przewodnicy z psami zorganizują niezapomnianą wycieczkę, a przy odrobinie szczęścia będzie można spróbować własnoręcznie znalezionej trufli.
Makaron z truflami z Motovun
Makaron z truflami to jedno z najprostszych i najpyszniejszych dań jakie możemy przygotować z trufli. To makaron z sosem maślano-śmietanowym z dodatkiem pasty truflowej lub świeżych grzybów, do tego twardy ser dojrzewający, trochę soli i pieprzu i gotowe! Warto spróbować równiez pizzy z truflami. Chcesz dowiedzieć się więcej? Przeczytaj przepis na makaron fuzi z truflami.
Wino TERAN
W ostatnią sobotę września odbywa się jednodniowa wystawa i degustacja wina teran . W okolicach miasteczka Motovun produkowane jest najlepsze wino tego typu. Ta czerwona istryjska odmiana jest produkowana z najwyższej jakości winogron. Posiada charakterystyczny rubinowoczerwony kolor z fioletowymi nutami. Smak jest pełny, mocny i wytrawny. Charakteryzuje się szlachetnym aromatem i smakiem dzikich jagód z dominującym bukietem malin. Jest idealne do łączenia z mięsem i serami.
Linie mocy
Już starożytni alchemicy tacy jak Pietro Bono, czy Daniel Istranin lubili pracować na Istrii, czerpiąc pozytywną energię jaką dostarczają te ziemie. Motovun jest najpotężniejszym źródłem pozytywnej energii w tym regionie. Przecinają się tu trzy linie, które uwalnianą energię życiową. Czerpią z niej wszystkie istoty od roślin po człowieka, wszystko co zamieszkuje ten rejon Istrii.